Vanmiddag wilden Jan Zwiers en ik letterlijk door de drassige veengrond banjeren. De zevenmijlslaarzen (maat 41!!) stonden al voor me klaar in het gemeentehuis. Helaas waren ze niet nodig want het land was droog en het weer was prachtig. Een beter moment om meer te weten te komen over het Hoogeveense landschap was er niet.

Hero Moorlag, toezichthouder van het Drents Landschap, nam ons mee naar interessante plekken. We begonnen bij de Oude Kene, een in 2008 aangelegd stukje nieuwe natuur met een groot helofytenfilter (dat is een filter van riet). De Oude Kene zuivert het water van het Oude Diep. In de broeihopen die je her en der treft, legt de ringslang haar eieren. Een volkomen onschuldig slangetje, maar je staat toch even raar te kijken als je er eentje van een meter tegenkomt en dat kan heel goed, want in één broedhoop kunnen maar zo 1300 ringslang-eieren zitten.

Bij de Boerenveensche Plassen dronken we koffie en zagen we een zwerm kieviten. Het is moeilijk voor te stellen dat er hier vroeger helemaal niets was, behalve heide. Het heideveld was zo groot en uitgestrekt dat je er gemakkelijk kon verdwalen. De Schotse Hooglanders kennen er wel de weg. Zij helpen mee met het landschapsbeheer.

Het Kremboong bos was ooit een enorm bosgebied, aangelegd door een rijke handelaar die terugkeerde uit de Oost. Hij vernoemde het bos naar zijn suikerplantage. Helaas is het bos opgeofferd aan landbouwgrond. In de Tweede Wereldoorlog werden ongeveer 240 Joodse mannen gedwongen om dit zware werk uit te voeren. Zij werden in barakken bij het bos ondergebracht om uiteindelijk in 1942 te worden gedeporteerd naar Kamp Westerbork. Hun lot is bekend, vanuit Westerbork werden ze op transport gezet om te worden vermoord in Auschwitz of één van de andere vernietigingskampen. Een onvoorstelbare wreedheid die nooit vergeten mag worden. We stonden hierbij stil bij het monument in Tiendeveen. Dit soort monumenten herinnert ons eraan dat mensen genadeloos slecht kunnen zijn en dat de vrijheid en democratie waarin we leven, beslist niet vanzelfsprekend zijn.

4 Replies to “Poten in de modder”

  1. Goed om op zo’n manier door Hoogeveen te struu’n.
    kuieren, slenteren, wandelen. als synoniem van een ander trefwoord: rondzwerven (ww) : dalven, dwalen, omzwalken, omzwerven, ronddolen, ronddwalen, rondlopen, rondscharrelen, rondsjouwen, rondsluipen, rondtrekken, rondwaren, rondzwalken, struinen, zwalpen.

  2. Het was geweldig. Het weer was mooi en Hero weet ontzettend veel over het landschap en de flora en fauna. We bleven op het zand dit keer maar de volgende expeditie gaat naar het veen.

  3. Nieuwlande het dorp dat zweeg heeft zeker wat te vertellen. Uit het veen getrokken!

  4. Dat weet ik! Ik heb al het één en ander gelezen natuurlijk. Ik hoop dat de Duikelaar gauw weer open kan, er staat een afspraak gepland in april!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *