Elke week word ik ondergedompeld in nieuwe ervaringen met bijzondere Hoogeveeners. Zo klopte ik deze week aan bij het bestuur van de Stichting Drentse Praam. De routeplanner had mij aanvankelijk naar de Alteveerstraat gebracht. Verbaasd keek ik naar de grote flat, dit leek me geen logische plek voor een erfgoedcentrum. Dat bleek ook zo, ik toetste het juiste adres in en ging opnieuw op pad.

Albert Metselaar had me al eerder verteld over het stelsel van kanalen dat vroeger zo karakteristiek was voor Hoogeveen en de omgeving, een groot deel van deze waterwegen is vervangen door autowegen. Terwijl ik over de Alteveer reed probeerde ik me voor te stellen dat dit vroeger een kanaal was met volgeladen turfschepen. Pramen dus! Een praam is een type schip dat eeuwenlang gebruikt werd om turf over de kanalen te vervoeren. Aangekomen bij het huis van Albert Wolting van de stichting de Drentse Praam, ontdekte ik dat het scheepsverleden misschien wel uit het beeld is verdwenen maar het is zeker niet uit het hart. De liefde voor historische schepen en het scheepvaartverleden spat er bij de bestuursleden van de Drentse Praam vanaf. 

Aan ambitie ontbreekt het de mannen ook niet. Het idee is om een provinciaal maritiem erfgoedcentrum op te richten. De basis van dit erfgoedcentrum, een collectie van gereedschappen en scheeps-snuisterijen, staat nu opgeslagen in een loods op het erf van Albert. Dat is geen goede plek want er is immers geen vaarwater meer. De Drentse Praam wil graag een werf realiseren zodat er verschillende types pramen gebouwd kunnen worden. En die pramen moeten natuurlijk ook het water op kunnen. Het enthousiasme van de mannen was aanstekelijk. Als Kampenaar zit dat scheepvaartverleden ook in mijn hart namelijk. Maar ja, Hoogeveen is een gemeente zonder geld en dan zijn de mogelijkheden beperkt. We kunnen natuurlijk wel meedenken over de beoogde locaties en pleitbezorger van het initiatief zijn bij de provincie en andere geïnteresseerden. 

Begroting

Dat Hoogeveen blut is speelde ook afgelopen donderdag een grote rol tijdens de algemene beschouwingen van de begroting, een lange maar constructieve vergadering. Voor ons als zakencollege betekende het de vuurdoop. De raadsleden zijn op zoek naar mogelijkheden en dit heeft geleid tot verschillende voorstellen. Ons afwegingskader bij deze voorstellen is: 1. is het uitvoerbaar, 2. is het verstandig en 3. past het binnen een pessimistisch/ realistisch financieel beleid? Een heldere koers die noodzakelijk is om de gemeente weer financieel gezond te maken. Op drie december is de besluitvorming.

Een foto vanuit het zenuwcentrum. Wij keken in de commissiekamer naar de beschouwingen van de fracties die in de raadszaal zaten.

Orange the World

Ook was deze week de aftrap van de internationale campagne ‘Orange The World’, de campagne die aandacht vraagt voor geweld tegen vrouwen. De kernboodschap is dat het belangrijk is dat vrouwen de stilte doorbreken en gaan praten over hun ervaringen. Dat kan (anoniem) via het landelijke nummer 0800-2000.

Met Karel Loohuis en Esther en Anita van Soroptimisten De Reest.

4 Replies to “Maritiem Hoogeveen”

  1. Leuk dat je bent geweest en ons enthousiasme hebt gepeild. Wat zou het mooi zijn voor Hoogeveen als ons plan uitgevoerd kan worden.
    Hoogeveen kan dat wel gebruiken. Succes met je werk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *